EAMON FRIEL – ATLANTIC LIGHT

Eamon Friel is een bijna 70-jarige folkmuzikant die in Londen werd geboren uit een moeder uit County Mayo in Ierland en een vader uit het Noord-Ierse Londenderry. Zijn ouders besloten om met hun 5-jarige zoon naar Derry in Ierland te verhuizen, waar de jonge Eamon Friel zowel leuke als minder leuke jaren als kind heeft doorgebracht. Zijn ervaringen in de hel van deze ‘oorlogszone’ in Noord-Ierland en de bijhorende cultuurschokken vormden later de belangrijkste inspiratiebron voor de verhalende folkliedjes die hij heeft geschreven en opgenomen op de acht albums die hij sinds het begin van zijn carrière heeft opgenomen en uitgebracht.

De laatste plaat in die reeks is het hier nader toegelichte “Atlantic Light”, een album met elf zelf gecomponeerde liedjes die in een opnamestudio in Derry werden geregistreerd. Daarbij kreeg Eamon Friel de muzikale bijstand van Eddie O’Donnell en Philo Sandeen op gitaar, Marie Clarke op accordeon, Ciaran O’Donnell op bas en Liam Bradley op drums. Daarnaast werden de traditionele Ierse folkinstrumenten bespeeld door Tracey McRory of fiddle, Paul Cutliffe op uillean pipes en Rory Donaghy op whistle, terwijl Frank Robinson Jr. op saxofoon speelt en Eilidh Patterson hier en daar voor extra backing vocals zorgt.

Eamon Friel schildert zijn met zacht fluwelen stem gezongen liedjes met poëtische woorden tot kleurrijke landschappen die tot de verbeelding van elke luisteraar zullen spreken. Het zijn stuk voor stuk behaaglijk warme intimistische en optimistische liedjes die we op het album “Atlantic Light” krijgen voorgeschoteld.

Wij houden vooral van de emotievolle folkballads die Eamon Friel op deze plaat heeft gebracht. Openingsnummer “The Old Songs”, “Wind And Rain” en albumtiteltrack “Atlantic Light” zijn daar typerende voorbeelden van. Maar ook later krijgen we nog meer van dergelijke schitterende songs aangeboden in o.a. “Between The Day And Night”, een song die gaat over afscheid nemen en in het over de dreigende gevolgen van het kapitalisme handelende “The Hammer”. Vooral het vrolijke uptempoliedje “Under The Sun” is een catchy oorwurm die bij ons in het geheugen zal blijven hangen.

Wie verlekkerd is op de muziek van Ierse folkzangers als Christy Moore, Luka Bloom en Paul Brady of van de zingende zussen Mary en Frances Black, die zal ongetwijfeld ook helemaal weg zijn van de mooie liedjes en de muziek die Eamon Friel op zijn meest recente album “Atlantic Light” heeft geplaatst. Wij behoren sinds jaar en dag tot de selectieve fangroep van dergelijke folktroubadours.

(valsam)

Artiest info
   
 

Label: Thran Records